PALMY, EKOLOGICZNE WINA I WĘDLINY. W SOBOTĘ ROZPOCZNIE SIĘ JARMARK WIELKANOCNY!
W sobotę na płycie Starego Rynku rozpocznie się Jarmark Wielkanocny. - Pierwszego dnia poznaniacy będą mogli skosztować pysznego jedzenia i wziąć udział w przygotowywaniu posiłków. Oprócz wielu smakowitości, przygotowaliśmy również inne atrakcje, każdy znajdzie coś dla siebie – zachęca Iwona Rafińska, prezes Spółki Targowiska.
Od 12 do 24 marca codziennie na mieszkańców naszego miasta oraz turystów będzie czekać ok. 40 stoisk. - Drewniane domki handlowe zapełnią unikatowe wyroby rękodzielnicze, takie jak palmy wielkanocne, koszyczki, pisanki, wianki, wyroby drewniane oraz słynna ceramika z Bolesławca – podkreśla Iwona Rafińska. - W oba weekendy będą także ciekawe działania kulturalne, zabawowe np. będziemy z dziećmi szukać jajek i bawić się z całymi rodzinami, korzystając z pomocy rzemieślników – dodaje. - Poza tą częścią handlową, zapewnimy mieszkańcom Poznania ciekawą część artystyczną – zaznacza prezes Rafińska.
Kącik łasucha
Smakosze rodzinnych produktów z pewnością nie będą mogli narzekać. Na stoiskach znajdą bowiem tradycyjne podlaskie wędliny, wielkanocne mazurki, miody z własnej pasieki oraz polskie wina ekologiczne. Ponadto będą także austriackie długodojrzewające sery oraz oryginalne włoskie trufle, turecka baklava i inne wypieki orientalne.
Zainteresowaniem powinna cieszyć się nasza wielkopolska biała kiełbasa. - Postanowiliśmy razem z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą, że już jest czas na to, aby zarejestrować ją w Europie. Chcieliśmy, żeby była jednym z elementów promocji naszego województwa – mówi przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego, dyr. Marek Bera. - W tym zakresie podjęliśmy działania finansowe i merytoryczne, obecnie mamy decyzję Ministra Rolnictwa i Rozwoju wsi rejestrującą kiełbasę białą parzoną wielkopolską u nas na poziomie ministerstwa i kraju. Został także wysłany wniosek do Komisji Europejskiej, jeżeli żadne inne państwa europejskie należące do UE nie będą miały przeciwskazań, to w przeciągu sześciu miesięcy, nasza kiełbasa będzie zarejestrowana jako chronione oznaczenie geograficzne – uzupełnia Marek Bera.
Co wyróżnia nasz wielkopolski wyrób od innych kiełbas?
Z odpowiedzią na to pytanie nie ma problemu Jacek, student Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii. - Na pewno sposób parzenia, odpowiednia temperatura, wszystkie przyprawy, które są dodawane w odpowiednich proporcjach. Bardzo ważne jest to, aby zbalansować odpowiedni smak – przekonuje. - Miałem już okazję spróbować kiełbasy wielkopolskiej, było kilka różnych wariantów i wszystkie były naprawdę smaczne. Polecam – dodaje Jacek.
Studenci Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii także będą mieli możliwość zaprezentowania się od jak najlepszej strony podczas Jarmarku. - Staramy się włączać we wszystkie akcje, które promują nasze polskie tradycje. Przy okazji tego wydarzenia, będziemy mieli okazję zaprezentować swoje stoisko – słyszymy od Jacka. - Będziemy przygotowywać polskie potrawy na oczach ludzi, tak aby każdy wiedział jak je poprawnie przyrządzić, będziemy też o tych potrawach opowiadać i odpowiadać na wszystkie pytania – obiecuje.
A co takiego smacznego przyrządzą młodzi adepci gastronomii? Na pewno, co nikogo nie zaskoczy, będą to tradycyjne potrawy wielkanocne. - Mamy w planach przygotować szynkę wieprzową pieczoną w chlebie, faszerowane jajka, pasztet wielkopolski, do którego dołożymy kilka charakterystycznych elementów. Będzie też biały barszcz, do którego z wielką przyjemnością dodamy naszą białą kiełbasę z Wielkopolski – wymienia. A nam ślinka cieknie na samą myśl!
A wszystkich głodnych, ciekawych kulturalnych wrażeń, jak również wielbicieli drobnego handlu zapraszamy 12 marca na Stary Rynek. Z pewnością będzie pysznie!