WIELKOPOLSKA KIEŁBASA CHRONIONA CERTYFIKATEM UE
Kiełbasa biała parzona wielkopolska trafiła na unijną listę nazw chronionych produktów. Starania o przyznanie certyfikatu trwały kilka lat.
Oznacza to, że wyrób ten może być wytwarzany na ściśle określonym obszarze geograficznym, w tym wypadku, głównie w Wielkopolsce. Aby otrzymać certyfikat producent musi przejść kontrolę zgodności z określoną recepturą. W przypadku kiełbasy białej parzonej jedynymi składnikami mogą być mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek i majeranek.
Kiełbasa biała parzona z wielkopolski jest 39. produktem, który trafił na unijną listę. Jej tradycja sięga XIX wieku, kiedy to Wielkopolska słynęła z hodowli trzody chlewnej i wyrobów przygotowywanych z mięsa wieprzowego.
Inne chronione certyfikatem specjały z naszego regionu to m.in. słynne rogale świętomarcińskie, ser smażony wielkopolski czy andruty kaliskie. Na polskie stoły powróci także golonka peklowana, regionalny przysmak miłośników mięsa. Dzięki wyłączeniu jej spod rygorystycznych unijnych przepisów niebawem znów będzie można kupić ją w sklepach.
(Źródło: poznan.pl)