GDZIE ROGALE Z CERTYFIKATEM?
Autorstwa Rzuwig - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53129992
Prawie 100 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski otrzymało certyfikaty zaświadczające, że ich rogale są zgodne z wszelkimi obowiązującymi ten wyrób normami. Adresy, gdzie można kupić słodkie wypieki tworzone według tradycyjnej receptury, dostępne są na specjalnie przygotowanej mapie.
Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Takimi zaświadczeniami może obecnie pochwalić się 97 wytwórców. Kolejne 2 cukiernie mogą je wkrótce uzyskać - trwają kontrole.
ogale świętomarcińskie muszą spełniać jasno określone wymagania. Zasadniczy wpływ na ich wyjątkowy charakter mają ciasto i nadzienie, w skład którego wchodzi: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy. Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami decyduje o ostatecznym oraz wyjątkowym kształcie i wyglądzie rogala. Z kolei waga nie powinna przekroczyć 250 gramów.
Lista certyfikowanych cukierni dostępna jest na stronie Cechu Cukierników i Piekarzy. Tam dostępna jest również specjalnie przygotowana mapa z miejscami, gdzie można kupić rogale.
Przeczytaj poprzedni artykuł!
DZIEJE SIĘ NA MTP. REKORDOWE PGA.
