CO ZNAJDZIEMY NA TALERZU SPORTOWCA?
Potrzebna jest siła i szybkość. Zawodnicy KSW muszą jednak dążyć także do rozwoju gibkości i wytrzymałości, która przeważnie decyduje o końcowym wyniku rywalizacji sportowej. Postanowiliśmy zatem prześledzić co powinno, a co niekoniecznie – znaleźć się na talerzach zawodników.
Zarówno w trakcie treningów jak i samych zawodów w organizmie przeważają beztlenowe procesy energetyczne. W nich priorytetowym źródłem energii do pracy mięśniowej są zasoby fosfokreatyny i glikogenu. Oznacza to, że zawodnikom KSW należy zapewnić odpowiednią podaż węglowodanów w diecie i dążyć do utrzymania wysokich zasobów kreatyny w mięśniach. Jednocześnie warto pamiętać o odpowiedniej podaży białek pokarmowych przyspieszając regenerację włókien mięśniowych oraz uszkodzonych tkanek.
Przykładowa dieta
- W celu powstrzymywania niekorzystnego procesu niszczenia białek tkankowych zawodnicy powinni stosować preparaty wspomagające o działaniu antykatabolicznym jak BCAA, HMB, glutamina. W celu zwiększenia pobudzenia i aktywacji psychoruchowej przydatne okazać się mogą preparaty optymalizujące aktywność nerwowo- mięśniową – radzą eksperci ds. żywienia ze strony kif.pl
Przedstawiona została na niej również przykładowa dieta. Jedną z propozycji jest pieczywo z białym serem i rzodkiewkami, a do tego koktajl bananowy o 7.00 rano. Nieco później, bo o godzinie 10.00 zawodnik może spożyć musli z jogurtem i jabłkiem. Na obiad proponowany jest makaron z parmezanem i tuńczykiem, na podwieczorek z kolei warzywa z soczewicą, kefir i owoc. Podczas treningu siłowego, przykładowo od godziny 17:30 – 19:30 powinna być podawana odżywka węglowodanowa, dawkowanie 50 g i do tego 500 ml wody. Wskazane jest, aby na kolację spożyć paprykę zapiekaną z warzywami i kaszą jaglaną, olejem lnianym i owocem. W okolicach godziny 22.00 polecana jest odżywka białkowa Kazeinowa, która powinna być dawkowana w sposób następujący: 1 łyżka(25 g5), mleko 3,2% tłuszczu i 200 ml.
Odpowiednia dieta jest też często dostarczana bezpośrednio do domu, fot. http://www.miastopoznaj.pl/polityka/1320-nowe-lepsze-podworka-w-centrum
Rozkładu posiłków nie powinno się jednak ujednolicać. Jest to kwestia bardzo indywidualna, większość zawodników trenuje jednak popołudniu oraz w godzinach wieczornych. W związku z tym pierwszy posiłek powinien składać się z węglowodanów prostych i złożonych. Następny głównie ze złożonych, a posiłki około treningowe powinny dostarczać mniejszą ilość węglowodanów niż poprzednie. – Nie zapominajmy, że w przypadku takich posiłków źródłem powinny być banany, jabłka, soki owocowe, morele czy np. śliwki suszone. Są one gwarancją dostarczenia energii – podpowiada specjliastka ds. dietetyki Renata Adamiak.
Podstawą jest zdrowy rozsądek
O tym, że dieta jest dla sportowców niezwykle istotną kwestią, wiadomo nie od dziś. Żyjemy jednak w czasach, kiedy jej odpowiednie zbilansowanie nie jest szczególnie trudne. - W dobie powszechnie dostępnego Internetu, jestem w stanie wcześniej posprawdzać kaloryczność i skład konkretnych potraw, dzięki temu siedząc przy stole mniej więcej wiem, ile już zjadłem i na ile mogę sobie jeszcze pozwolić – przekonuje Kuba Ciesiołka, założyciel Grupy Biegowej „Wielkopolscy Biegacze”. - Tak naprawdę człowiek odczuwa największą przyjemność ze zjedzenia dwóch pierwszych kęsów. Wtedy jego zmysły są najbardziej wyostrzone. Pozostała część smakowitości, to już tylko apetyt. Zachęcam, aby delektować się posiłkami i każdym kęsem, długo przeżuwać – tłumaczy Karolina Łąkowska, dietetyk z vitalia.pl . To rada dla wszystkich, nie tylko dla amatorów sportów czy tych, którzy zajmują się sportem wyczynowo.
Przeczytaj poprzedni artykuł!
GDZIE OBEJRZEĆ KSW 30 I JAK WRÓCIĆ Z GALI?
